Borgerrettighedsforkæmperen Rosa Parks
Borgerrettighedsforkæmperen Rosa Parks

Store forbilleder for små piger (og drenge)

08.03.19
Piger og kvinder er stærke – det ved vi godt! Du kan sammen med dine børn læse bøger om dem

8.marts er Kvindernes Internationale Kampdag. Kvinder har verden over i mere end 100 år markeret denne dag, for der har været noget at kæmpe for: Ligeløn, lige rettigheder og valgret.

Kvinderne er ikke kommet sovende til noget som helst. Kampen fortsætter. Og der er mange kvindelige forbilleder at fremhæve – også for børn.

Den nye Pippi Langstrømpe?

Pippi Langstrømpe er en af de ældre heltinder i den fiktive verden, og flere kommer heldigvis til. En anden sej pige fra fiktionen er Lisa , som er hovedpersonen i serien "Håndbog for superhelte", der er letlæsningsbøger fra cirka ni år. Og så er hun for øvrigt også svensker.

Virkelighedens heltinder

Der er også mange heltinder i den virkelige verden. En af de mest aktuelle, unge heltinder er endnu en svensker: den 16-årige skoleelev Greta Thunberg er blevet verdenskendt klimaaktivist. Hun er blevet de nye generationers talerør. Endnu er der ikke skrevet bøger om hende, men de kommer nok.

Til gengæld er der skrevet flere bøger om den pakistanske pige Malala, som blev kendt verden for sit mod og sin vilje til at kæmpe for pigers ret til uddannelse. 

Og i billedbogsserien ”Små mennesker, store drømme” er en række markante kvinder skildret, for eksempel den amerikanske borgerrettighedsaktivist Rosa Parks og den franske videnskabskvinde Marie Curie. Bøgerne kan læses højt for børn fra cirka fem år.

Inspirerende godnathistorier

Man kan blive både klog og inspireret af godnathistorier, ikke mindst af de to bind "Godnathistorier for rebelske piger 1 og 2".

Hvert opslag i bøgerne rummer én fortælling om én kvinde eller pige, der har været med til at forandre verden, for eksempel Sonita Alizadeh, født i Afganistan i 1996. Hun ville ikke giftes, hun ville ud med sine ord. Hun blev rapper.

Man kan som pige lettere drømme om det, man kan se, man kan blive. I dag tror små piger på, at de kan blive Danmarks (næste kvindelige) statsminister. Og der findes heldigvis efterhånden mange gode børnebøger om virkelige og fiktive kvindelige forbilleder.
 

Materialer
Reservér
  • Billedbog

Pippi Langstrømpe i Humlegården : billedbog

Af Astrid Lindgren (2009)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Pippi power

Af Gitte Jørgensen (f. 1963) (2008)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Håndbogen

Af Elias Våhlund (2018)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Malala : pigen som kæmper med ord

Af Karen Leggett Abouraya, L. C. Wheatley (2014)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Rosa Parks

Af Lisbeth Kaiser, Marta Antelo (2018)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Marie Curie

Af Isabel Sánchez Vegara, Frau Isa (2018)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Godnathistorier for rebelske piger : 100 fortællinger om exceptionelle kvinder

Af Elena Favilli, Francesca Cavallo (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Godnathistorier for rebelske piger 2

Af Elena Favilli, Francesca Cavallo (2018)
Læs mere