""

Fantastiske film på Filmstriben

Filmstriben er en skattekiste fuld af filmguld. Her får du anbefalinger til både voksne, unge og børn

Her får I et bud på fire gange ti gode film fra bibliotekernes filmtjeneste Filmstriben – 40 film i alt. Mange timers underholdning. Både den letbenede, den tankevækkende og den aktuelle form for underholdning.

Fiktionsfilm til voksne. Fiktionsfilm til børn, fiktionsfilm til unge samt dokumentarfilm. Alle filmene præsenteres kronologisk efter årstal, de ældste først.

Besøg Filmstriben HER.

Ti af de bedste spillefilm til voksne:

Diktatoren (1940)

Charlie Chaplins’ største kommercielle succes. Vigtig da den kom ud, og den er stadigvæk et fornemt eksempel på politisk satire og på at en modig filmskaber, der turde stikke hånden ind i en hvepserede. 

Rom – åben by (1946)

Neorealistisk italiensk mesterværk. Hjerteskærende og realistisk film fra et besat Rom. Den er stærk som enkeltstående værk, og den har haft en kæmpe indflydelse på måden, man efterfølgende lavede film på.

Det syvende segl (1956)

Bergmans hovedværk fra 1957 er meget mere end en historisk fantasyfilm, en skildring af middelalderen, hvor ridderen Antonius Block spiller skak med Døden. Det er en tidløs allegori.

Den store flugt (1963)

Fremragende fængselsfilm/krigsfilm og et eksempel på ægte gammeldags Hollywood-magi. En film der kombinerer det grusomme med det letbenede, en film der kan ses igen og igen med et fantastisk hold af skuespillere.

Dommedag nu (1979)

Coppola skildrede i 1979 både krigens og det menneskelige vanvid i dette mesterværk. Ambitiøs, nådesløs og kynisk filmatisering af Joseph Conrads hovedværk "Mørkets hjerte".

The Terminator (1984)

Her spillede alt for instruktøren James Cameron: Historien, manuskriptet, skuespillet, effekterne og musikken. Resultatet er en dyster, atmosfærisk og underholdende action- og science fiction-film, der ubetinget er en moderne klassiker.

RoboCop (1987)

Paul Verhoevens beskidte mesterværk fra 1987 er en omgang fyrstelig underholdning, som bag den banale action-/hævn-historie har en underfundig og meget intelligent samfundssatire.

Mine aftener i Paradis (1988)

En smuk hyldest til filmen som medie, til biografen som samlingssted og samtidig en fremragende kærlighedsfilm og et fornemt drama.

The Player (1992)

En satire over filmindustrien, spækket med gæsteoptrædener og med et imponerende ensemble-cast. Muligvis Robert Altmans bedste film – og det siger ikke så lidt!

Kapernaum (2018)

Filmen er en nådesløs skildring af livet som gadebarn. Midt i det menneskelige forfald og den meget triste fortælling, stråler Zain som en lille sol, en lille stjerne, det menneskelig håb der ikke kan slukkes. Fremragende.   

Ti af de bedste film til børn:

Pippi stikker af (1970)

Eventyr for hele familien – baseret på den populære tv-serie, som var baseret på Astrid Lindgrens fremragende fortællinger. Et ægte eventyr for børn og barnlige sjæle – og en nostalgisk oplevelse for de voksne.

Emil fra Lønneberg (1971)

"EEEEMIIIIL", ja, her har vi at gøre med rendyrket guf fra en fjern fortid. Baseret på Astrid Lindgrens fortællinger.

Brødrene Løvehjerte (1977)

Filmatiseringen af verdens måske bedste børnebog – og en af de bedste bøger i det hele taget. Filmatiseringen er ikke på samme niveau som Astrid Lindgrens roman, men der er stadig tale om fin, fin film.

Kirikou og troldkvinden (1998)

Herlig animationsfilm der henter inspiration fra den afrikanske folklore. Skæv, anderledes og meget underholdende.

Mirakel (2000)

Dansk børnefilm-musical, velspillet og morsom med et fornemt manuskript af selveste Kim Fupz Aakeson.

Orla Frøsnapper (2011)

Et mirakel af en animationsfilm baseret på Ole Lund Kirkegaards roman af samme navn. Den indfanger både ånden og karaktererne på fornemste vis.

Otto er næsehorn (2013)

Ole Lund Kirkegaards fortælling om et noget specielt næsehorn får nyt liv i denne glimrende animationsfilm.

Antboy (2013)

En herlig dansk superheltefilm baseret på Kenneth Bøgh Andersens romanserie af samme navn. Den danske humor, og hygge, spiller fornemt sammen med superheltegenren.

Paddington (2014)

En vidunderlig film, rørende, morsom, velspillet og med fremragende effekter. Den klassiske britiske fortælling om bjørnen Paddington – nu i nye smukke klæder.

Paddington 2 (2017)

En rendyrket mesterværk. Det sker sjældent, men her er et eksempel på en to’er, som faktisk er bedre end den første – som også var en fremragende film. Kan nydes af alle aldersgrupper og kan ikke anbefales nok.

Ti af de bedste film til unge:

Menneskedyret (1995)

En moderne fabel fuld af poesi og drømmeagtige billeder. Den hårde realisme møder magisk realisme, når den 10-årige Frederik ”forvandles” til menneskedyret. En anderledes og ambitiøs dansk film.

Fucking Åmål (1995)

En af nyere tids bedste ungdomsfilm. Hård, ægte og tankevækkende. En film der virkelig formår at skære ind til benet, en film der, uden glamour, fortæller om det at være ung. Lige så aktuel nu, som da den udkom for 25 år siden.

Bagland (2003)

Et rapkæftet brag af en ungdomsfilm. Velspillet, autentisk, hård, et stærkt portræt af rodløse unge i velfærdssamfundets udkant.

Lilja 4-ever (2004)

Velspillet, barsk og tankevækkende film om menneskesmuglere, der sælger unge piger til prostitution. Ikke for sarte sjæle, men en vigtig film, der tager favntag med virkelighedens mørke sider.

This is England (2007)

Kompromisløs, smuk og lun film om at vokse op i 1980'ernes England, om at være ung og blive tiltrukket af noget vildt og voldsomt.

Kriger (2011)

Den 14-årige Svenja vil gerne være med i de nynazistisk gruppe og ser op til ballademageren Marisa. Et stærkt drama, et stærkt portræt af det at være ung.

Team Hurricane (2017)

Otte glimmeranarkister og punkprinsesser er hovedpersonerne i denne stilistisk overrumplende og anderledes film, som indfanger essensen i det at være ung.

I Kill Giants (2017)

Fantasyfilm baseret på tegneserien af samme navn. Magisk realisme møder fremragende effekter og gode skuespillere i denne fine, fine film af danske Anders Walter.

Landet af glas (2018)

Stemningsfuld, velspillet og utrolig flot dansk fantasyfilm. Det er den slags fantasyfilm, hvor vores egen verden – her en klassisk, socialrealistisk, dansk verden med et trist dødsfald i familien – møder noget magisk.

Hacker (2019)

Et godt bud på en spændingsfilm for hele familien. Der er også et fint moralsk lag om IT og politik, som man kan tale om med børnene bagefter.

Ti af de bedste dokumentarfilm:

Man on a Wire (2008)

Den 7. august 1974 spændes en line ud mellem World Trade Centers to tårne. Herpå bevæger Phillippe sig ud mellem tårnene. Åndeløst spændende dokumentarfilm, en hyldest til det at drømme stort.

Sicko (2007)

Sygeforsikringsindustrien og medicinalindustrien tjener styrtende med penge i USA, samtidig med at en stor del af befolkningen risikerer at blive ruineret, hvis de skal betale for et hospitalsophold. Skarp og meget aktuel dokumentarfilm – lige nu mere aktuel end nogensinde før.

Bobby Fischer against the World (2011)

Amerikanske Bobby Fischer satte i 1972 russeren Boris Spasskij stævne i en nervepirrende match på skakbrættet. Det blev starten på Fischers store nedtur. Spændende, rørende og gribende.

The Act of Killing (2012)

Da den indonesiske hær kupper regeringen i 1965, sætter de en flok småkriminelle sortbørsfuskere til at lede dødspatruljerne. Trods et drabstal på 1 mio. indbyggere er disse folkemordere aldrig blevet stillet for retten. Mesterlig. Man bør efterfølgende se The Look of Silence.

The Look of Silence (2014)

Man bør starte med at se The Act of Killing. Optikeren Adi blev født kort efter det indonesiske folkedrab i 1965. Han har aldrig kendt sin storebror, der blev dræbt af dødspatruljerne. Men da Adi ser dokumentaren The Act of Killing, hvori bødlerne rekonstruerer deres ugerninger, udpeger han den mand, som slog hans bror ihjel. Mesterlig.

Amy (2015)

Den meget talentfulde musiker; Amy Winehouse blev kun 27 år gammel. Dette er et meget stærkt og nuanceret portræt af en meget speciel kvinde.

I Am Not Your Negro (2016)

Elegant formidlet og med et meget stærkt og sprængfarligt indhold. Et eksempel på, hvordan vi kan spejle nutiden i fortiden, og et eksempel på at racisme ikke er et overstået kapitel. En intellektuel sag som er formidlet, så alle kan være med. Imponerende.  

Ex Libris - The New York Public Library (2017)

Tre en halv time om et verdens vigtigste biblioteker. Behøver jeg sige mere?

Bergman, et år, et liv (2018)

Et formidabelt kunstnerportræt af en af filmhistoriens største skikkelser. Bergman var en meget kompleks mand, og det afsøger denne dokumentarfilm til perfektion.  

Cold Case Hammarskjöld (2019)

En fremragende, intelligent og meget underholdende dokumentarfilm. Man føler, som tilskuer, at man er med mens de store afsløringer sker. Imponerende bedrift, noget af det bedste set fra en dansk dokumentarfilmskaber.  

/Skrevet af Jacob Krogsøe, cand.mag. i filmvidenskab, kommunikatør på Randers Bibliotek