På jagt efter historien: Margrethe den 2. – de dybeste rødder
H.M. Dronning Margrethe 2. er født den 16. april 1940 på Amalienborg som datter af Frederik 9. og Dronning Ingrid, født prinsesse af Sverige.
Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid fik tre piger, Margrethe, Benedikte og Anne Marie. Margrethe var den ældste, så der var ingen drenge til at efterfølge kongen, som skik ellers var, når han på et tidspunkt døde. Derfor blev der arbejdet på at gøre Margrethe til tronfølger.
Ved en ekstra afstemning til valget i 1953, kunne den danske befolkning stemme om, hvorvidt Danmark skulle have en kvindelig tronfølger. Resultatet blev et ja.
Kong Frederik 9. døde i januar 1972, og Danmarks daværende Kronprinsse Margrethe blev udnævnt til Danmarks dronning fra balkonen på Christiansborg.
Tronfølgeloven blev siden ændret i 2009, hvor der blev indført fuld ligestilling i tronfølgen, hvilket betyder, at det er regentens ældste barn – uanset køn – der arver retten til tronen.
Anniversarium regium
Den 14. januar 2022 er det 50 år siden, at Kronprisnsesse Margrethe blev Dronning Margrehte 2.
Vi ser jo nok alle sammen mere fjernsyn i denne coronatid, hvor biografer, teatre m.m. er lukket. Der sendes i TV mange gode, nye og gamle udsendelser om vores dronnings liv fra hun var lille pige til hun blev gift, blev mor, tronarving og en ældre dame.
Et helt langt liv indtil hun i dag kan fejre sit 50 års aniversarium regium (regeringsjubilæum).
Vi har fulgt dronningens repræsentationer, hendes kunst, hendes familiebegivenheder i glæde og i sorg.
Hip hurra og tillykke
Jeg tror, de fleste af os kan sige, "hun har gjort det godt" og har lyst til at sige TILLYKKE til hende.
Vi skulle alle have fejret dronningen med stor festivitas, men igen er Corona kommet i vejen, og landsfesten for vores dronning er udskudt til senere på året.
Sidste år under lockdown måtte vi undvære dronningens 80-års fødselsdag, men danskerne var meget kreative i deres fødselsdagshilsner og fik fejret hende på en helt anden måde, end hun selv havde forestillet sig. Dronningen har udtalt, at det var en stor glæde for hende.
De dybeste rødder
Der findes mange forskellige bøger om dronningen, som kan købes i butikkerne, men som også kan lånes på Herlev Bibliotek.
"De dybeste rødder" er en bog, som forfatteren Thomas Larsen har skrevet sammen med dronningen. I bogen fortæller Dronning Margrethe 2. om Danmark og danskerne. Hvem er vi?
Denne lille artikel er blot en hyldest og et tillykke til vores regent med hendes 50-års jubilæum. Fortællingen om alt hvad Dronningen har bedrevet, vil jeg lade alle de mange gode forfattere om.
Men som slægtsforsker ved I, at jeg virkelig interesserer mig for "de dybeste rødder" – hvor langt kan vi komme tilbage i tid?
Det siges og skrives i "gamle bøger", at vores Dronning Margrethe stammer fra selveste Gorm den Gamle, ligesom jeg også selv gør. Det vil jo faktisk sige, at vi er i samme slægt, eller?
Det måtte undersøges og især for at finde ud af hvor vores forfædre mødes og bliver til en fælles ane
Fra Gorm den Gamle til Margrethe den Gamle
I bogen "Dronning Margrethe IIs forslægt: også de hidtil mindre kendte slægtslinjer!: Dronningens forslægt i 10 generationer tilbage til 1600-tallet" kan du finde mange forfædre og sidegrene til Dronning Margrethes slægt.
Jeg skrev i starten af denne artikel at skulle man arve den danske trone, så skulle det gå i lige linje på mandslinjen.
Desværre var dette ikke tilfældet for Dronning Margrethe, når vi ser på anerne helt tilbage til Gorm den Gamle. Der var aner, der ikke fik børn, og så måtte der findes andre slægtninge i de kongelige slægtskredse, der kunne fortsætte kongerækken.
Den danske kongerække er altså ikke et lige slægtskab fra Dronning Margrethe til hendes ane Gorm den Gamle. Men hvordan ser Margrethes dybe rødder egentlig så ud – hvis vi skal skal gå fra "Gorm den Gamle til Margrethe den Gamle".
Hvis vi skal helt tilbage til Gorm den Gamle, så skal vi 32-33 generationer tilbage – lad os da tage et kig på Margrethes aner tilbage til Gorm den Gamle
Selv er jeg også efterkommer af Gorm den Gamle og har i de tidligste generationer fælles aner med Dronning Margrethe – i de tidligste ni generationer har Margrethe og jeg fælles aner (indtil Valdemar Sejer) – så lidt kongelig har man vel lov at være. Min anetavle ses her
Du kan også lave din egen anetavle, og hvem ved, måske er du også efterkommer af Gorm den Gamle?
God fornøjelse med at finde dine aner og atter et stort tillykke med 50-års jubilæet som regent til vores Dronning Margrethe 2. af Danmark.
Billede af Dronning Margrethe – konkurrence for børn
Vi har på Biblioteket Kildens facebookside lavet en lille konkurrence, hvor du kan vinde familiebilletter til Amalienborg Museum eller til et besøg på Rosenborg Slot.
Du skal lave en kreativ dronning eller tegning af Dronning Margrethe og lægge et billede af værket på Biblioteket Kildens facebookside senest den 16. januar 2022, og så trækker vi lod om familieturen :-)
Se konkurrencen på Biblioteket Kildens Facebookside.
Du kan også se kongerækken på Kongehuset hjemmeside.
Du kan også læse om kongehuset på faktalink.
Se tv-serien "Danskerne interviewer Dronningen" på DR TV.