Ordblind – hvad er det og hvor kan man få hjælp?
Uge 40 er international ordblindeuge. I den anledning er Skanderborg Kommunes ordblindekonsulent Inge Burchardt og Skanderborg Bibliotekerne gået sammen om at lave spændende tilbud målrettet børn, unge og deres voksne. Samarbejdet er i år udvidet med en Bedsteforældre cafe.
Ordblinde cafe på Skanderborg Bibliotek
Mandag d. 2. oktober kl. 17-19 kan du komme på Ordblinde cafe på Skanderborg Bibliotek, hvor Læsekonsulent Malene Bech Jensen og to ordblinde elever fra 9. klasse deler tips og tricks ud til elever fra 4.-9. klasse.
Du kan få hjælp til, hvordan du som ordblind kan bruge hjælpemidler til at læse og skrive. Medbring din pc, hovedtelefoner og mobil.
Det er gratis og uden tilmelding
Ordblinde cafe for bedsteforældre
Som noget nyt er der i år også tirsdag d. 3. oktober en Bedsteforældre cafe på Skanderborg Bibliotek kl. 10-12. Her kan du komme til en inspirerende formiddag, hvor du får indblik i, hvad det vil sige, når ens barnebarn konstateres ordblind eller oplever massive læse-skrivevanskeligheder.
Hvad er ordblindhed, og hvilke ting kan følge med? Hvad betyder det, når mit barnebarn fortæller om Intowords og andre læse-skrive-teknologiske hjælpemidler?
Fagpersoner oplever ofte, at bedsteforældre til børn i læse-skrivevanskeligheder bliver den ventil, børnene tyer til, når det hele bliver lidt svært. Det kan dels være omkring lektier, men også i forhold til at lytte, når barnet føler sig anderledes og presset. Kom og hør mere om emnet og måske dele ud af jeres erfaringer.
Det er gratis og uden tilmelding
Oplæg om ordblindhed
Tirsdag d. 3. oktober er der Oplæg om ordblindhed og det der følger med på henholdsvis på Ry Bibliotek i læsesalen kl.16:30-18 og Hørning Bibliotek Rådhusloftet kl.19-20:30
Mød elever fra ordblindeefterskolen Kragelund Efterskole: De sande eksperter. Eleverne vil dele deres personlige erfaringer samt en række gode fif til nyttige læse- og skriveprogrammer.
Med sig har de ordblindekonsulent Inge Burchardt, som sammen med eleverne giver indblik i, hvad ordblindhed er, og hvordan evt. udfordringer med fordel kan håndteres.
Arrangementerne er målrettet børn, unge og deres voksne, som har interesse i at blive klogere på ordblindhed, selv er ordblind og/eller gerne vil inspireres til hjælpemidler samt tips og tricks til dagligdagen.
Der vil være et ekstra godt tilbud fra Kommunens tre biografer til alle ordblinde, der deltager i én af de to arrangementer med oplægget om Ordblindhed.
Deltagelse er gratis ved reservation af billet, som kan hentes via Bibliotekets hjemmeside.
Klik her for at reservere billet til arrangementet i Ry.
Klik her for at reservere billet til arrangementet i Hørning
Underholdende foredrag med Andreas Lynge
Ordblinde ugen sluttes af d. 5. oktober på Galten Bibliotek kl. 17-18:30 med man igen i år kan møde Andreas Lynge, i bedste humoristiske stil, hvor han deler ud af personlige erfaringer omkring det at være ordblind.
Er der fordele ved at være ordblind? Hvad er de tre magiske ord? De spørgsmål og mange andre prøver Andreas Lynge at svare på i et oplæg fuld af smil og hverdags-ordblindhed.
Andreas har i mange år arbejdet som radiovært – bl.a. på radiostationen ved Skala FM
Desuden er han tilrettelægger på podcasten ”Jeg er ordblind”. I et af disse podcast havde han fornøjelsen af at have Emil Slaug med som gæst, og nu mødes de to igen, denne gang i et ”Live” underholdende show sammen.
Emil er 21 år. Han arbejder i Vejle som Souschef i Silvan, og har derudover mange års erfaring med at være ordblind og leve med ADHD.
Kom og hør de to dele ud af deres erfaringer. Det bliver garanteret både informativt og underholdende. Glæd jer til et underholdende foredrag: Vi garanterer, at det bliver en fest….
Billetpris 25 kr inkl en sodanvand
12 % af den danske befolkning er ordblinde
På trods af, at der er 12 % af den danske befolkning, der er konstateret Ordblinde, oplever mange det stadig som et tabu, man ikke taler om og ikke deler sine erfaringer omkring. Desuden kæmper nogle ordblinde med udfordringer, som lavt selvværd, skolevægring mm.
Det er derfor super vigtigt, at vi får sat ord på, hvad det er at være ordblind, men også have fokus på, hvad det ikke er.
Vi kommer til at høre om nogle af de udfordringer og problemstillinger, der kan følge med til at være i ordblinde vanskeligheder. Samtidig vil vi også have fokus på at høre om de gode og positive oplevelser, der også følger med ordblindhed.
Kom derfor til et af disse arrangementer, så du får større indsigt og viden omkring området og måske endda få lyst til at dele nogle af dine egne erfaringer.
Tag gerne dit barn, øvrige familie, venner, naboer og andre under armen, så vi kan få udbredt dette vigtige budskab.
Sammen kan vi skabe International opmærksomhed på Ordblindhed i denne uge 40 hvert eneste år!