Danmark har fået Fodbold-feber
Fodboldens historie startede formentlig i det gamle Egypten: Her har man fundet bolde lavet af læder og træ, samt af papyrus fra før år 2000 f.v.t. Der er også blevet fundet spor af boldspillet i Kina, i antikkens Grækenland, hos aztekerne samt hos mayaerne.
Fodboldspillet er kendt i Danmark siden 1889, men får især betydning fra år 1906, hvor de første fodboldklubber dukker op.
Spillets udvikling i Danmark minder på mange måder om den der fandt sted i England, som tog udgangspunkt i kostskolemiljøerne. Fodboldsspillet blev i Danmark grundlagt af herboende englændere.
Det lyder meget simpelt: Der spilles med to hold á 11 spillere og kampene varer 2 x 45 minutter. I fodbold er bolden det eneste redskab. Bolden spilles med fødderne i bevægelse ind i modstanderens mål, som afdækkes af modstanderens målmand. Det er ikke tilladt at bruge hænderne. Spillet foregår på en lang græsplæne og holdet der scorer flest mål har vundet.
Dog vil de fleste vide, at fodbold altså ikke altid bare er "lige til", og selvom det nok ikke er alle, der kender lugten af vådt fodboldtøj og beskidte fodboldstøvler efter en bevægende dag med fodbold, så sidder mange af os klistret til skærmen, når de vigtige kampe skal spilles.
Fodbold drager
Især mange mænd er interesseret i fodbold og spiller selv og med årene er kvinderne også kommet med.
Vi har i Danmark fået flere fantastiske kvindelige fodboldspillere.
Nadia Nadim var i 2009 en del af Danmarks kvinde-fodboldlandshold og Nadim var med til at vinde EM-sølv i kvindefodbold i 2017. Kvindelandsholdet havde for alvor begyndt sit indtog i fodbold-danmarks bevidsthed.
I år 2021 var det Brøndby IF der skabte sand folkefest - især på Vestegnen, hvor holdet har hjemme. Det var nemlig første gang i 16 år, at Brøndby vandt 3F-superligaens mesterskab, og det med et brag! Og netop superligaen er toppen af dansk foldbold, her spiller landets bedste klubber om guldet.
Superligaen er blevet kaldt mange forskellige navne i ligaens historie, bla. Coca-Cola Ligaen, Faxe Kondi Ligaen, SAS Ligaen, SuperLiga samt Alka Superligaen og nu siden 2019 for 3F-superliga.
Brøndby er forøvrigt sammen med AaB, de eneste klubber, der har spillet samtlige sæsoner, siden ligaens oprettelse.
Fodbold fascinerer
Der findes et utal af bøger om fodbold. Om selve fodboldspillet, om fodboldspillerne samt om kampene og om reglerne.
På Herlev Bibliotek er bøgerne om fodbold nok nogle af de bøger, der lånes mest. Det kunne være bøger om fodboldspilleren Zlatan, som er et kæmpe fodboldidol og historierne om ham er mange.
Jeg kan faktisk en hemmelig historie om den svenske fodboldspiller Zlatan, da jeg har en slægtning i byen Lund i Sverige, som er Jordemoder. Den vil du måske gerne høre?
Da Zlatan skulle være med til sit barns fødsel, var der så mange jounalister og fans, der var mødt op foran hospitalet. Zlatan ville være blevet overfaldet med alverdens spørgsmål, hvis han forlod hospitalet ud gennem hovedindgangen. Jordemoderen fandt derfor på, at han kunne blive smuglet ud i en vaskevogn med lagner og håndklæder, og blive kørt væk i denne.
Zlatan tog altså turen sammen med vasketøjet og ingen opdagede, at han forlod hospitalet og snød alle jounalisterne.
Fodbold i slægten
Fodbold har i min familie også spillet en stor rolle. Hver søndag i min barndom, skulle min far se tips-fodbold og jeg husker klokken, der lød "ding-dong", når et af de engelske hold scorede et mål.
Min far var selv fodboldtræner for alle drengene i min barndormsgade i Nørrekær i fodboldkubben Vest i Rødovre. Klubbens dragter og farve var gul og blå - ligesom Brøndbys farver.
Min far trænede alle de små drenge i fodbold på den store græsplæne ved Vestbadet. Når de skulle ud og spille kampe - ja, så tabte de desværre meget ofte - men min far syntes ikke, at de skulle blive kede af det af den grund. I sin lille polske, grønne bil havde min far altid en kasse sodavand med til hele holdet, som de fik efter en endt kamp (det var ikke noget vi fik dagligt dengang). Det var altid godt efter et nederlag.
Min far havde forøvrigt hver gang 11-14 børn med i bilen - de lå nærmest ovenpå hinanden, uden seler. Det var jo aldrig gået i dag.
Den store fodboldspiller
I årene 1920-1930'erne var min farfar Peter Villiam og hans bror Christian de store fodboldstjerner i familien.
Christian spillede på flere store hold i København og der blev taget flere billeder af Christian som fodboldspiller og af hans fodboldhold. I min oldemors fotoalbum findes der flere af disse fotos, så familien må have været stolte af Christians fodboldsspil.
Christian spillede kun for sjov, han var familiens "Poul Andersen" og "Sofus Hansen", der var datidens mest kendte fodboldspiller og træner. Christian spillede også flere kampe mod de kendte danske fodboldshold, der fandtes dengang.