""

De olympiske kampe

22.07.21
Den olympiske ild tændes i Tokyo den 23. juli. Sportsfolk fra hele verden er klar til at udgyde blod, sved og tårer for deres fædrelande og en plads i de Olympiske Leges historiebøger.

De Olympiske Lege har en lang tradition for at være mere end kåringer af, hvem der er bedst. Legene indfanger hele verdens opmærksomhed. Sejre og heroisk indsats skaber eufori og helte, som kan samle nationer.

Historiebøgerne viser, at nationer også bruger legene som et politisk udstillingsvindue af deres formåen. Samtidig kæmper andre for at blive anerkendt for deres præstationer, som grundet sociale normer tillægges mindre værdi.   

Sport er en bevægelse med mange idealer, der taler til os og er med til at bevæge os. Vi har samlet en række bøger og film fra Filmstriben. Med forskellige indgangsvinkler sætter de fokus på atleternes kampe, ofre og de skæbner, der findes i sportens historie og den olympiske bevægelse.

Film på Filmstriben – gratis og online

Jernhårde ladies
"Jernhårde Ladies" fortæller historien om det danske kvindelandshold i håndbold i perioden 1987-96. Filmen hædrer spillerne og ikke mindst træneren, Ulrik Wilbek, der forvandlede sporten til et nationalt fænomen. Den viser spillernes og trænerens professionelle og personlige liv, deres op- og nedture samt deres lange, hårde kamp mod det fælles mål: At blive Olympiske mestre.

Moon Rider
"Moon Rider" er en fortælling om den unge Rasmus Quaade og hans kamp for at blive professionel cykelrytter. Det er en dannelsesrejse, der fører tilskueren med ned i helvede og tilbage. Med personlige Super8-optagelser og rå hjelmkamera-billeder, fortælles historien om et ekstraordinært talent, der befinder sig på et afgørende tidspunkt i sit liv.

Next goal wins  
Amerikansk Samoas herrelandshold i fodbold er først og fremmest kendt for at have tabt 31-0 til Australien i VM-kvalifikationen i 2001. De har aldrig taget point i en landskamp eller for den sags skyld scoret et mål. Men de brænder for sporten. I kvalifikationen til VM 2014 får de en ny træner med en eneste opgave - at genoprette landets fodbold-ære.

Love means zero 
Dokumentarfilm om Nick Bollettieri (f. 1931) som drev den mest succesfulde talentfabrik i moderne tennis, men hans ønske om altid at sejre kostede ham det gode forhold til Andre Agassi (f. 1970).
 

Materialer
  • Bog

Olympiske kvinder

Af Else Trangbæk (2018)
På baggrund af interview med danske kvinder, som har deltaget ved de olympiske lege fra 1924 og frem til 2018, belyses den udvikling, der har været for kvinder inden for eliteport, og hvordan topsport har medvirket til at ændre normen for kvindelighed og kvindeliv
Læs mere
  • Bog

Olympiske kvinder

Af Else Trangbæk (2018)
  • Bog

Den store bog om De Olympiske Lege : alt det om OL du ikke anede du havde lyst til at vide

Fakta og kuriøse detaljer omkring De Olympiske Lege fra den græske oldtid til 2008
Læs mere
  • Bog

Den store bog om De Olympiske Lege : ...

  • Bog

Berlin 1936 : seksten dage i august

Portræt af Berlin, der i sommeren 1936 gør sig klar til de olympiske lege, og hvor prominente og ukendte indbyggere, gæster og turister strømmer til fra hele verden. Begivenhederne beskrives dagsvis fra den 1.-16. august
Læs mere
  • Bog

Berlin 1936 : seksten dage i august

  • Bog

50 utrolige historier fra cykelsporten

Et kig ind i cykelsporten til 50 af dens mest fascinerende og spektakulære historier. I høj fart fortæller Kenneth Møller Kristensen om helte og skurke på landevejen i mere end 100 år. En bog til alle med interesse for cykelløb og andre, som kan risikere at blive grebet af de til tider mytologiske beretninger
Læs mere
  • Bog

50 utrolige historier fra cykelsporten

  • Bog

Svømmepigerne der forførte Danmark i 1930'erne

Af Tommy Heisz (2014)
Svømmepigerne Jenny Kammersgaard (1918-1997), Ragnhild Hveger (1920-2011) og Inge Sørensen (1924-2011) blev hele Danmarks helte i mellemkrigstiden. En personlig beskrivelse af de tre kvinders bedrifter og roller i forhold til hvad kvinder måtte og ikke måtte dengang
Læs mere
  • Bog

Svømmepigerne der forførte Danmark i ...

Af Tommy Heisz (2014)