Kvindeliv i Iran
Verden over demonstrerer mennesker lige nu for iranske kvinders rettigheder efter drabet på Mahsa Amini, der døde i det iranske moralpolitis varetægt. Mahsa Amini var blevet anholdt for ikke at bære sit tørklæde korrekt.
Drabet har ført til store protester i Iran, især blandt de universitetsstuderende, hvor kvinder brænder deres påkrævede hovedtørklæder og klipper deres hår af.
Mindst 130 personer er blevet dræbt under protesterne.
Analytikere mener, at en ny revolution og et opgør med det ekstremt strenge præstestyre måske kan være på vej i Iran.
Kvindeliv i persisk litteratur
Iran har altid haft en meget rig litteraturtradition, der kan spores tilbage til før vores tidsregning. Men især efter den iranske, islamiske revolution i 1979, hvor præstestyret kom til magten, fik litteraturen et stort fokus på kvindefrigørelse.
"De mange kvindelige forfattere, der kom til efter 1979, har sat deres tydelige fingeraftryk på romanproduktionen (…) Senere kom der flere til, og særligt i slutningen af sidste århundrede og i begyndelsen af det 21. har kvindelige romanforfattere vundet læsere og international opmærksomhed ved at skrive om kvindelivet," som man kan læse i encyklopædien Den Store Danske på lex.dk.
Persisk poesi med kvindefokus
Vi har udvalgt en række markante værker inden for den persiske poesi, hvor kvindeliv er omdrejningspunktet:
Pârsipur og persiske romaner
Shahrnush Pârsipur er en af de mest markante og kendte kvindelige, persiske forfattere. Både i 1981 og igen i 1985 blev Pârsipur fængslet af det nye iranske og islamiske regime, og hun lever i dag i USA.
Hendes eksperimenterende roman "Kvinder uden mænd" fra 1989 fik med genudgivelsen herhjemme i 2019 stor opmærksomhed og kickstartede en fornyet interesse for persisk litteratur. Bogen blev forbudt i Iran i begyndelsen af 1990'erne.
Litteratursiden har kaldt bogen en "Mesterlig roman om kvindefrigørelse og -seksualitet i det moderne Iran. Fortællingen om fem kvinders frigørelse er vild, stærk og magisk."
Romanen er også filmatiseret og kan ses på bibliotekets filmtjeneste Filmstriben.
Senest er Shahrnush Pârsipur romaner "Frie oplevelser" og "Mænd fra forskellige civilisationer" blevet udgivet på dansk her i 2022.
Alle tre romaner er oversat af dansk-iranske Nazila Kivi.
Læs her Litteratursidens anmeldelse af "Mænd fra forskellige civilisationer".
Oplev persiske kvindeskæbner på film i Herlev
Torsdag den 13. oktober inviterer biblioteket i samarbejde med Herlev Teaterbio til to filmoplevelser:
Klokken 17.00 viser vi på biblioteket til vores filmklub Dokumentar til tiden filmen ”Prostitution bag sløret” om to sexarbejdere i Iran – et land med en ekstremt streng seksualmoral. Vi taler sammen om vores oplevelse af filmen.
Du behøver ikke billet, men skal være medlem af Biblioteksklubben – det kan du dog blive på aftenen.
Klokken 19.00 kan du i Herlev Teaterbio opleve premieren på spillefilmen "Holy Spider", der bygger på en virkelig historie om en seriemorders drab på sexarbejdere i den hellige iranske by Mashhad.
Filmens instruktør er dansk-iranske Ali Abbasi, filmen er indstillet som Danmarks bud på en Oscar-kandidat, og efter filmen vil sexolog Mehrnoush Parve sætte filmen i kontekst og svare på spørgsmål om Iran, sex og moral. Husk billet til Teaterbio.
Du kan sagtens være med til begge filmoplevelser. Vi slutter på biblioteket tids nok til at gå sammen til Herlev Teaterbio.