LGBTegneserier
Du kan for eksempel læse en af disse dejlige tegneserier. Glædelig Pride og god læselyst!
My Brother’s Husband
I denne manga følger vi den forbeholdne alenefar Yaichi, hvis bror, Ryōji, lige er omkommet. Ryōjis enkemand, den udadvendte canadier Mike, kommer på besøg hos Yaichi for at lære om sin mands fortid. Yaichis datter kaster omgående al sin kærlighed på Mike, mens Yaichis forhold til svogeren er noget mere anstrengt.
Fortællingen centrerer sig om den lille families samvær og samtaler, og efterhånden som Yaichi lærer Mike at kende, får han en masse stof til eftertanke. Han reflekterer både over sit forhold til broderen og samfundets behandling af folk, der falder uden for normen.
Mangaen er virkelig god til at illustrere nogle af de uhensigtsmæssige reaktioner, mennesker kan møde LGBT+-personer med – på trods af gode intentioner.
Derfor er det en tegneserie, jeg især vil anbefale til dem, der gerne vil blive klogere og være bedre til at støtte op om LGBT+-personer.
Og så er det også en virkelig god, rørende og bittersød fortælling om tab, afsavn, ensomhed og hvor rodet livet kan være.
De første to bind af "My Brother’s Husband" kan reserveres i både fysisk udgave og som e-bog her.
Hvordan du får adgang til eReolen Global, kan du læse om her. Kapitlerne er dejligt korte, så det er oplagt som pendler-litteratur.
Skamlebben
”Skamlebben” er en lidt anderledes LGBT-fortælling. Den handler om Louise, der i en alder af 40, med fire børn og en ægtemand, erkender, at hun er lesbisk.
Det er både morsomt og rørende at følge hendes kamp med at forene familielivet og sin nyfundne identitet. For hvordan filan laver man lige sådan en massiv omkalfatring midt i livet?
Det er rodet, det er frustrerende, det er angstprovokerende – men heldigvis også forløsende og frigørende.
Karaktererne i tegneserien er tegnet som antropomorfiske dyr, og det bliver brugt rigtig fint til at illustrere forskellige typer og karaktertræk. Man er eksempelvis ikke i tvivl om, at kaninen Louise er lidt beklemt ved at skulle begå sig på homo-baren, når hun får tilnærmelser af en ulv, der tårner sig op over hende på dansegulvet.
Bogen er baseret på Lorentzens eget liv og på historier fra queer-miljøet.
Fun Home / Bedemandens Datter
Forfatteren til føromtalte ”Skamlebben”, Anne Mette Kærulf Lorentzen, udtaler om "Fun Home": ”[Den] er jo, med rette, en af de bedst kendte tegneserier og en enorm inspiration for mig”.
”Fun Home” er ligesom ”Skamlebben” en autobiografisk fortælling. Forfatteren er den anerkendte Alison Bechdel. Hun er især kendt for tegneserien ”Dykes to watch out for”, der eksisterede i imponerende 25 år. Du kender måske Bechdel-testen, som stammer fra den serie.
”Fun Home” handler om Bechdels anstrengte forhold til sin far og hans død. Emner som seksualitet og kønsroller bliver udfoldet i fortællingen om Bechdels dysfunktionelle familie.
Hvor de to andre anbefalinger her i artiklen er relativt lettilgængelige, er ”Fun Home” en mere snørklet sag. Billederne er meget detaljerige og med meget tekst, plottet er ikke lineært, og der er referencer til litterære sværvægtere som Joyce, Proust og Camus.
”Fun Home” kræver altså din opmærksomhed, men den er godt givet ud, for du får en ekstremt velfortalt historie til gengæld. Jeg har aldrig læst en grafisk novelle, hvor billede og tekst komplementerer hinanden som her og bruges til så stor effekt.
Vi har den både på engelsk og dansk, og begge udgaver kan reserveres lige her.