Rejs tilbage til vikingetiden

Vi ved mere og mere om vikingerne, men hvad lavede kvinderne i vikingetiden? Det kommer den norske forfatter Kim Hjardar helt fra Norge og fortæller os om

Den norske forfatter Kim Hjardar besøger Biblioteket Kilden den 3. oktober klokken 19.00. Kim Hjardar har skrevet ikke mindre end fem fagbøger om vikingetiden.

Kim vil hos os fortælle om sin nyeste bog "Auðr: kvindeliv i vikingetiden". Vi har hørt så meget om de vilde mænd, men hvad var kvindernes rolle i bosamfundet og i hjemmet?

I bogen beskriver Kim Hjardar kvinderne som ivrige iværksættere, der havde deres egne både, som de selv drog ud i på handelstogter, når der for eksempel skulle sælges uld og egne fremstillede tekstiler.

Bag enhver stærk mand...

Kvinderne var vigtige i et vikingehjem; De stod for madlavning, opdragelse af børnene og hjemmets værdier. Mændene i familien var ofte borte på lange toger, der nogle gange endte i krige, og så stod kvinderne alene med børn og hus og et liv, der skulle fungere – især hvis manden var blevet slået ihjel.

Kvinderne fungerede også som healere, så når nogle blev syge, forsøgte de at helbrede med urter og andre gode husråd.

Det var ikke så ofte, som vi ser i filmene, at vikingekvinderne drog med på krigstogter – men der var dog kvinder med, der stod for madlavningen og healing af de sårede vikingekrigere. 

Auðr – en fiktiv kvinde

Kim Hjardars bog handler om kvinden Auðr og hendes liv og rolle i vikingetidens hjem. Kvindernes navne var ofte forbundet med deres betydning i samfundet.

Auðr er en fiktiv kvinde, men beskrevet så tæt på virkelighedens vikingekvinders liv, som vi nu kan komme.

Auðr er i bogen født i Norge, hvor hun bor hele sin barndom. Som voksen begiver hun sig ud på et over 4.000 km langt togt til Skotland, de ydre Hebriderne og til Island, hvor hun slår sig ned og finder ro i alderdommen. 

Kim Hjardar tager os med på Auðrs spændende livsrejse, og gennem egen research fortæller Kim om et kvindeliv, der i historien og i film ofte er blevet overset.

Du kan reservere bogen "Auðr: kvindeliv i vikingetiden" her

 

En aften med stærke kvinder, pandekager og mjød

Du kan opleve den prisbelønnede forfatter Kim Hjardar og blive meget klogere på vikingekvinder den 3. oktober klokken 19.00 på Biblioteket Kilden.

Foredraget er på norsk, men Kim snakker, så vi forstår.

Vi serverer et glas mjød og blåbærpandekager efter ældgammel opskrift – leveret af Kejserens Køkken i Medborgerhuset..

For at deltage skal du lige hente en billet senest fredag den 29. september, klik her.

Billetterne koster 40 kroner for medlemmer af Biblioteksklubben og 65 kroner for ikke-medlemmer – men du kan bare melde dig ind i dag, klik her for at læse mere.

Vi glæder os til at se dig!

Materialer
  • Bog

Auðr : kvindeliv i vikingetiden

Af Kim Hjardar (2023)
Gennem hovedpersonen Aud, gives et kvindeperspektiv på vikingetiden. Bogen kan læses af alle med interesse for vikingetiden og i særdeleshed for kvinders vilkår i perioden
Læs mere
  • Bog

Auðr : kvindeliv i vikingetiden

Af Kim Hjardar (2023)
  • Bog

Vikinger - kort fortalt

Af Kim Hjardar (2018)
Læs mere
  • Bog

Vikinger - kort fortalt

Af Kim Hjardar (2018)
  • Bog

Havets herskere : vikingerne i krig og fred

Af Kim Hjardar (2020)
Læs mere
  • Bog

Havets herskere : vikingerne i krig o...

Af Kim Hjardar (2020)
  • Bog

Vikingernes liv og færden : vikingernes historie i kort, tekst og billeder

Af Kim Hjardar (2017)
Beskrivelse af, hvem vikingerne var. Vikingernes samfund beskrives som militaristisk, men der gives også et indblik i vikingernes hverdagsliv, religiøse tilhørsforhold og fritidsaktiviteter i form af teater, musik og spil. Gennemgang af det klasseopdelte samfund, bosættelserne, plyndringerne og vikingernes forskellige handels...
Læs mere
  • Bog

Vikingernes liv og færden : vikingern...

Af Kim Hjardar (2017)
  • Bog

Vikinger i krig

Læs mere
  • Bog

Vikinger i krig