Tag et dyk ned i svømmehistorien
Der findes ingen gamle skrifter om svømning. Det er noget vi bare altid har kunnet.
Svømmetag
I oldtidens litteratur er der spredte referencer til svømning, men ingen referencer til hvordan man udførte de forskellige svømmetag. Der findes ikke mange gamle tegninger fra oldtidens måde at svømme på - kun sporadiske afbildninger fra oldtiden er at finde.
For ca. 5.000 år siden var svømning en militærdiciplin i forskellige kulturer. Især da mennesket begyndte at omdirigere vandvejene og bruge dem som forsvarsværker for byer og borganlæg.
Allerede i oldtiden var man dog noget skeptisk omkring svømningen. Folk var dengang bange for at pesten smittede via vand.
Kan flodheste svømme?
I Danmark lærer alle børn at svømme i skolen. Det er de færreste børn, der aldrig lærer at svømme.
Men vidste du, at flodheste, som ellers ofte befinder sig i vandet, faktisk ikke kan svømme?
En flodhest lever i ferskvand og kan være neddykket i mere end 30 minutter. Flodheste synker til bunds pga. deres tunge vægt. En flodhest kan veje op til 1,5 ton, men kan i nogle tilfælde veje op til 3 ton, altså 3000 kg.
Flodheste går normalt på flodbreddens bund og bevæger sig kun ud på det dybe, når den føler sig truet.
Nogle forskere mener, at de kan svømme, mens andre forskere er uenige og i stedet mener, at de laver en form for padling, for at holde sig ovenvande.
Forleden dag var jeg i Zoo og mødte to dyrepassere ude ved Savannen. Jeg fik spurgt dem om flodheste kan svømme og de gav et klart NEJ. De sagde: "hvis du høre noget andet, skal du ikke tro på det, de kan IKKE svømme".
Svømmepigerne der forførte Danmark
I 1930'erne fik Danmark sine første kvindelige svømmepiger, der blev superstjerner.
Inge, Jenny og Ragnhild
Ved OL i 1936 deltog Inge Sørensen, der blot var 12 år og 22 dage. Trods hendes unge alder, vandt hun en guldmedalje i 200 m. brystsvømning og blev derved den yngste OL-medaljevinder gennem tiderne. Inge Sørensen blev efter OL 1936 kaldt for "Lille henrivende Inge".
Hitler var vildt begejstret for lille Inges svømmepræstationer. Göbbels inviterede sågar Inge til Bayern, for at undersøge om hun havde nogle særlige evner, som andre ikke havde, fx fiskeblod i årene.
Dette blev da aldrig tilfældet, da Inge havde andre planer end at tage til Bayern på Göbbels invitation.
Den populærer sportskommentator Gunnar "Nu" Hansen, var vildt begejstret, når han i radioen rapporterede om Inges præstationer. Gunnar "Nu" Hansen fortæller om Svømmepigerne i en kort film på YouTube - læg mærke til glæde i hans stemme.
Jenny satte dansk længderekord, mens Ragnhild slog utallige svømme-rekorder og Inge blev en af de yngste OL-medaljevindere nogensinde i De Olympiske Leges historie.
Med svømmepigernes hurtighed og svømmeteknik, fik danskernes øjnene op for de kvindelige sportsudøvere.
Det var ikke nemt for de tre piger, at bane vejen for kommende generationer af kvindelige sportsudøvere, men de gjorde det.
Udspringeren i Bellahøj friluftsbad
I min egen familie var min far familiens sportsmand. Han svømmede, sprang fra vipperne, spillede tennis og fodbold og var i en del år min barndomsgades børnefodboldtræner.
Efter 2. Verdenskrig, blev Bellahøj Friluftsbad etableret og det betød, at borgerne nu kunne bade der istedet for i de gamle badeanstalter inde i København.
Dét benyttede min far sig af og hurtigt fandt han ud af, at svømning var godt for ham. Det han syntes bedst om, var spring fra 5 meter vippen (senere 10 meter vippen i Vestbadet i Rødovre).
Når min far Jørgen Villiam Peterson skulle springe, fløjtede bademesteren i Bellahøjbadet og råbte, at alle skulle forlade badebassinet, for nu skulle Jørgen springe. Sådan lyder historien, jeg har fået fortalt som barn, i hvert fald, men på det billedet jeg har af ham, hvor han springer, er der dog personer i badet.
Min mor, far, tante og onkel var ivrige brugere af Bellahøj Friluftsbad. Det ses tydeligt på billedet af dem i badetøj, netop taget i Bellahøj Friluftsbad. Herrenes badebukser er dem vi i dag kalder for Speedos - Speedos badebukser kaldes også for undulatskjulere.