Gode bøger fra 2022

Hvad skal du læse i din juleferie? Litteraturformidleren anbefaler!

Hvert år i december holder jeg af at gøre status over, hvad jeg har læst, og hvad jeg vil anbefale jer at læse. Here we go. 

Vinderbøger – med rette!

"Simpel lidenskab"

Franske Annie Ernaux vandt Nobelprisen i litteratur, det var helt fantastisk, synes jeg. Hun har skrevet en lang række bøger, og mange er dem er blevet oversat til dansk inden for de seneste år. De fleste af dem er såkaldt autobiografiske og trækker på begivenheder i Ernauxs eget liv, det gælder også "Simpel lidenskab", som jeg vil vælge at anbefale, hvis jeg kun må pege på én.

Om at elske en mand, der er forpligtet i et andet forhold, om begær, om at fortælle sin egen historie for ikke at miste besindelsen. Jeg anbefaler også "Hændelsen", der netop er blevet filmatiseret. Læs mere her.

"Om udregning af rumfang"

Solvej Balle vandt Nordisk Råds Litteraturpris for "Om udregning af rumfang", der indtil videre har fire bind og skal ende på syv. Den handler om Tara Selter, der vågner op hver dag til den 18. november.
Helt modsat Ernaux er den spekulativ og rejsende væk fra mange af de logikker, vi kender fra vores måde at regne tid og rum ud på.

"Se en sidste gang på alt smukt"

Kristin Vego vandt Bogforums Debutantpris med novellesamlingen "Se en sidste gang på alt smukt", og hvis du vil prøve kræfter med novelle-genren, så begynd med denne smukke, lille perle.
Du kan varme op ved at lytte til den samtale jeg havde med hende på Instagram i november – lige her

De stærkeste kvinder 

"Sult"

"At skrive om fødsel om moderskab er ikke en tendens eller trend. Det er ikke noget forbipasserende, flygtigt. Ikke en strømning, ikke en bølge. Vi er gået i gang med at udfylde et sort hul i skønlitteraturen. En universel men indtil nu stort set usynlig erfaring med milliarder af nuancer. Et emne uudtømmeligt som døden.

Sådan siger hovedpersonen i Tine Høegs roman "Sult" om det altopslugende forløb i fertilitetsbehandling, om det ødelæggende for parforholdet og seksualiteten og ikke mindst om at være stedmor for sin kærestes børn.

"11%"

Jeg skreg af grin, da jeg læste "11%" af Maren Uthaug. Vi er ude i fremtiden, kvinder har besluttet sig for, at de er trætte af at leve med frygt og underkastelse for mænd, og derfor har de efter en ny evolution udryddet hankønnet – altså bortset fra de 11%, der skal til for at føre menneskeheden videre, og de er trygt placeret i aflåste lejre rundt omkring.

Vi følger heksen Wicca, slangeavleren Medea, mandedamer med påsyede penisatrapper og en række andre kvinder, der har hver sin agenda i denne verden, hvor nogen begynder at tvivle på, om det nu er rigtigt at holde de der mænd til fange...

"Det vågne hjerte"

Merete Pryds Helles roman "Det vågne hjerte" er den tredje bog i serien om familier i danmarkshistorien, der begyndte med "Folkets skønhed". Jeg læste "Det vågne hjerte" uden at have læst de andre først, og det kan man sagtens, de er uafhængige værker – og helt fantastiske hver især.

"Det vågne hjerte" begynder en aften i Utterslev Mose i 1984, hvor hovedperonen Lis bliver forsøgt voldtaget. Hun er lesbisk og politisk aktiv, men efter overfaldet begynder hendes værdier at ændre sig. Kærlighed, begær, kvindelejr i Sønderjylland og togrejse til DDR driver historien om Lis frem. En perle!

Klasseforskelle

"Nøjsomheden"

Stine Askovs roman "Nøjsomheden" får mine største anbefalinger. Den er fantastisk hjertevarm og handler om Mona, der vokser op i boligområdet Nøjsomheden, der er på den såkaldte ghettoliste.
På trods af at hun er vokset op i ret hårde omgivelser, har hun fundet vej ud og ind i litteraturen og arbejder nu i en boghandel, hvor hun møder en fyr, som kommer fra helt andre kår; en stor kasse nede ved vandet.

De forelsker sig henover bogstakkene, men Mona har stadig forpligtelser der, hvor hun kommer fra, med en psykisk syg mor, en moster, der ligger for døden, og en fætter, hun skylder penge.

Mød Stine Askov på Herlev Bibliotek den 26. april klokken 19.00, hvor jeg taler med hende om "Nøjsomheden", klasseforskelle og ulighed i Danmark. 

"Den yngste"

Hovedpersonen i "Den yngste" hedder Fatima Daas, hun er en ung fransk kvinde med algeriske rødder, hun bor to timer i tog uden for Paris, og hver dag tager hun toget ind for at gå i skole.
Fatima Daas er også forfatterens pseudonym, og navnet er en messende rytme igennem hele romanen⁠, hvor hvert kapitel indledes med, at hun præsenterer sig selv. ⁠

Hun forelsker sig i kvinder og kan ikke lave mad, derfor og af flere grunde føler hun sig ikke hjemme eller forstået af sin familie, og derfor bobler det af vrede inden i hende.
Fatima Daas-navnet bliver råbt rytmisk i en slags forsøg på at insistere på, hvem hun er. Det har poetisk karakter og mindede mig om Yahya Hassans digte, hvorfor jeg også hele tiden bare kommer til komme til at kalde bogen for "FATIMA DAAS".

"Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet"

Glenn Bech kommer vi ikke udenom i 2022, hvor han udgav sin anden bog "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet", som er et glødende og kraftfuldt opråb mod klassesamfundets evige ekskludering, hør her: 

”Ikke alle har lige adgang til ”lykkelig uvidenhed"

Det er derfor min kunst er et oplysningsprojekt
det er derfor min kunst

er politisk, eksplicit
nødråb, appel

jeg har ikke privilegiet
at skrive for sjov”

Poetiske opslagsbøger

"Hjertet er en fold med heste"

"Hjertet er en fold med heste" er måske den bog, der har rørt mig allermest i år. Det er en samling tekster af forfattere, der har været i berøring med psykiatrien, og redaktørerne bag bogen kalder sig selv for ømhedsaktivister. Med teksterne insisterer de på, at psykisk sårbarhed og psykiatriske indlæggelser skal italesættes med omsorg og ømhed.

Her møder vi en korrespondance mellem en indlagt og hendes psykiater, en telefonsamtale mellem en anden psykiater og hendes klient, et dagbogsforløb fra mødet med Center for kønsidentitet og en digtsuite fra en indlæggelse på Bispebjerg:

Hvis man vil dø og hvis man har bestemt seg, / for å dø / blir man innlagt / Det ble jeg.” (Fra Melanie Kittis bidrag)
 

"ORD – en encyklopædi"

Jeg fik smag for encyklopædier i efteråret, da Louise og jeg var værter for arrangementet "Forfatteren og forskeren" og fik besøg af Carsten Müller Nielsen, der har skrevet sin egen poetiske encyklopædi. Derfor blev jeg særligt nysgerrig, da "ORD – en encyklopædi" landede på hylden. Siden har jeg haft den liggende og læser et ord, når jeg lige kommer forbi den.

En række forfattere, journalister, skuespillere, politikere og andre kendte danskere har udvalgt et eller flere ord hver og givet dem deres egen personlige forklaring. Det er fantastisk underholdende at hoppe rundt mellem ord og stemmer – også en genial ide til mandelgaven :)