Hvordan arbejder en forfatter? Mød forfatteren Peter Løhr
Vi er nysgerrige! Hvordan arbejder en forfatter? Hvor meget arbejde ligger der bag alle de mange romaner, vi har stående på hylderne? Hvor mange kasserede manuskripter og iturevne noter? Hvad har forfatterne selv læst, mens de skrev? Hvornår ved en forfatter, at en idé holder vand?
Alt det skal vi spørge Peter Løhr om. Vi har inviteret ham til at flytte sit arbejdsværelse ind på biblioteket for en uge, fordi han i år debuterede med romanen "Hulemennesket", og vi tænker, han har mange flere bøger i sig. Med andre ord er han en af dem, der skal skrive fremtidens litteratur.
Vi har også inviteret lige netop Peter Løhr, fordi han har en mega spændende research-proces, hvor han nørder igennem med genstande fundet på rejser, søkort, gamle håndskrevne breve, malerier, fotografier, digte og opslagsværker.
Vi glæder os meget til at se hans hjerne og ideer folde sig ud på det kontor, han skal arbejde i midt på Herlev Bibliotek fra mandag d. 27. september til fredag d. 1. oktober.
Kaffe, kage og splinterny litteratur
Onsdag d. 29. september kl. 11-12 og torsdag d. 30. september kl. 17-18 serverer vi kaffe og kage og Peter Løhr læser op og fortæller om sin research. Kom og vær med og deltag i snakken om fremtidens litteratur.
Du kan også besøge forfatterens værksted udenfor de udvalgte tidspunkter, han vil meget gerne have besøg i løbet af ugen. Han er på biblioteket hver dag fra 9-16.
I forbindelse med udgivelsen af "Hulemennesket", der handler om den danske guldaldermaler T. H. Lundbye (ham med køerne på markerne), lavede Gyldendal et interview med Peter Løhr, hvor han fortæller ret spændende om sine researchmetoder:
Hvordan har din research-proces været?
"Jeg har læst alle Lundbyes dagbøger og breve, og dertil biografier og bøger om guldalderen, studeret farvepigmenter, ja, endda romerske kogebøger fra 1800-tallet. Jeg har været nødt til at få stoffet så meget ind under huden, at jeg kunne lægge det hele væk og derfra skrive frit og levende om Lundbye og hans tid. Det har handlet om at ”tune” sig så meget ind på tiden og karaktererne, at jeg var overbevist om, at jeg følte og tænkte som dem.
Dette krævede rigtigt nok også mere end bare fordybelse i bøger. Fx har jeg været i Rom mange gange. I Den Evige Stad gik jeg lidt tosset rundt og lavede en slags ”method-writing” i fodsporene på Lundbye og de andre fra guldalderens danskerkoloni. Nogle gange var denne metode også på grænsen af det vanvittige. Uden at afsløre for meget involverede mit arbejde også, at jeg pludselig gik og brølede som en ko, muh, muh, oppe på Peterskirkens tag."
Hvem er dine litterære forbilleder?
"Jeg er et meget rytmisk menneske. Måske et levn fra at have boet på kostskole i mange år med en skemalagt dag fra vækning til ”sengning”. Måske bare en nødvendighed for, at jeg selv kommer ud af hulen, og alt ikke går op i røg. Men altså, hver morgen læser jeg Virginia Woolf og tager noter omkring hendes tanker i min journal. Med hende ved mine side som tænke- og følepartner finder jeg så utroligt meget mod til både at skrive, såvel som at leve.
Derudover har jeg altid andre mere eller mindre faste ”venner” liggende på mit skrivebord. Lige nu med Yukio Mishima, Joan Didion, Toni Morrison og Jørgen Leth øverst i bunken."
Læs resten af interviewet på Gyldendals hjemmeside og lån debutromanen "Hulemennesket" på biblioteket: