Udstilling: Jul i litteraturen
Hvad har Lone Hørslevs roman "Sorg og camping" til fælles med Erlend Loes roman "Doppler"? Og hvorfor sidder Tove Ditlevsens "Gift" til bords med Thomas Korsgaards roman "Man skulle nok have været der"?
Det gør de, fordi der bliver holdt jul i alle bøgerne. Der er ikke tale om klassiske julebøger, men om fortællinger om mennesker, der holder jul i december og ellers ikke skænker det en tanke resten af året, præcis som det er hos de fleste af os.
Fælles for de julescener der får plads i litteraturen er, at julen ikke altid går helt som planlagt. Pludselige dødsfald, familiemedlemmer der forsvinder, akavede gavesituationer, coronanedlukning kan jo være med til at spænde ben for den klassiske juleaften...
"Jeg har altså ikke noget til dig"
Hør bare her hvordan det kan være ganske rædselsfuldt, når vi er til jul med Tue fra "Man skulle nok have været der". Han bor midlertidigt hos sin kollega Victoria og hendes mor Merete, der er en anerkendt arkitekt. Tue har ikke nogen selv at holde jul med, og derfor har Merete forbarmet sig og inviteret ham med til jul hos sin eksmand:
"Jeg har altså ikke noget til dig," siger Merete til mig.
Hun parkerer bilen foran sin første mand Flemmings hus i Holte, en stor ferskenfarvet villa med klistermærker fra G4S på samtlige vinduer.
"Bare så du ikke forventer at få nogen gave."
"Nej, nej," mumler jeg og retter på mit hår i bakspejlet. "Jeg er ligeglad med gaver. Det er en gave at få lov at være med."
"Godt nok," siger Merete.