""

Slægtsforskning – tip nr. 1.

Detektiver, historikere og slægtsforskere higer og søger i gamle bøger og har meget til fælles. Selv er jeg alle tre dele, da slægtsforskning har min store interesse. I en serie om slægtsforskning vil jeg fortælle dig, hvordan du selv kan lave dit eget stamtræ og gå på jagt i slægtens historie

Ikke mange kender deres forfædre mere end to generationer tilbage. Begynder du først på slægtsforskning, vil din egen danmarkshistorie folde sig ud og fortælle dig ting du nok slet ikke vidste.

Jeg vil her starte med at give dig nogle tips til at komme godt i gang. Der er ingen nemme veje til at finde slægtens stamtræ. Du må selv gøre arbejdet. 

Begynd med dig selv

Start med at nedskrive alle de oplysninger om dig selv og dine forældre, som du ved.

Hvornår og hvor blev de født/gift/døde, årstal og sted. Det er disse oplysninger, der er grundstammen til dit stamtræ.

Skriv hver ane - forfader - på hvert sit papir. Skriv den pågældendes ane nummer på, så du har styr på dine noter. Se billedet for eksempel på ane numre.

Notér derefter alt hvad du kan huske om dine bedsteforældre. Husk at for hver generation du kommer tilbage i stamtræet, fordobles antallet af aner.

Der findes skemaer på nettet, som du kan printe gratis ud, heri notére du alle dine data. Husk også at notére børn og deres data på dit notepapir.

Interview familien

Kig i skuffer og gamle albums efter billeder - ved du hvem der er på dem?

Grib mobilen og ring rundt til familien og spørg dem. Især de ældre i familien ligger ofte inde med mere viden, end du selv gør.

Familiemedlemmer kan huske forkert – fik de to piger eller var det en dreng og en pige? Men notér blot det de siger, senere skal du nok finde ud af, hvad der var rigtigt.

Samtale med familien sætter ofte skub i tankerne, efter du har snakket med dem. Ring dem derfor op igen og spørg ind til det, som de allerede har fortalt. Ofte er de kommet i tanke om flere gode historier.

Familiemedlemmer husker som regel rigtigt godt, men der kan forekomme historier og myter, som er alment kendt i slægten, men som slet ikke er rigtige.

Mormor og morfars sølvbryllupssang 

Jeg har gemt sange, der er blevet sunget til vores familiefester. Festsangene kan gemme små historier. Hvornår blev han konfirmeret? Hvor arbejdede de? Hvor mange børn fik de? 

Min afdøde moster fandt i sine gemmer min mormors og morfars bryllupssang fra 1925. Sangen fortæller om deres kærlighed og hvordan de nu skulle bygge og bo.

Desværre kan man ikke altid være heldig at få de originale sange eller dokumenter som slægten har, men med et klik med mobilkameraet, så kan de alligevel bruges i den slægtsbog, som du måske senere bliver ivrig for at lave.

""

I gang med PC’en

Inden detektivarbejdet fortsætter med at få bekræftet de indsamlede oplysninger, bør du få hjælp af din computer.

I Word på computeren skriver du hver ane ind, samt deres historier. Du finder hurtigt ud af, at det kan blive temmeligt uoverskueligt at holde rede på alle oplysningerne, især når også børn, børnebørn osv. skal med.

Derfor findes der rigtig mange forskellige, gratis slægtsprogrammer på nettet, som du kan downloade og installere på din computer. De gratis programmer kan som oftest kun indeholde et lille antal indtastninger (personer).

Senere kan du jo altid investere i et officielt slægtsprogram, som stamtræet vokser.

""

Jeg bruger slægtsprogrammet Ancestral Quest (se fotoet herover), men vigtigst er at det har en pakkefil (Gedcomfil), der kan flytte dine data til fx et andet slægtsprogram.

Hvilket program du skal vælge er helt op til dig. Prøv de gratis udgaver af og find ud af hvilket program, som du synes bedst om. Det er vigtigt, at der findes en dansk oversættelse til dit valgte slægtsprogram.

Det er også vigtigt at gemme en kopi af programmet på en ekstern harddisk eller en usb-nøgle. Så har du altid en kopi og husk backup med jævne mellemrum. Hvis noget går tabt, så kan det i værste fald være rigtig mange timers arbejde, du mister. 

Slægtsprogrammerne kan udskrive mange forskellige rapporter og skemaer af dine data, som du har indtastet. Rapporter kan med fordel printes ud og sættes i  en mappe.

Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor jeg laver slægtsforskning – og jeg kan svare at det gør jeg, fordi det fortæller om hvem og hvor jeg stammer fra.

Slægtsforskning giver også mange oplevelser, som jeg slet ikke forventede ville følge med, da jeg for 30 år siden begyndte at slægtsforske.

En lille bid af hver ane tror jeg går videre til næste generation, og former os til dem vi er. Uden alle mine aner var jeg ganske sikkert ikke den person jeg er.

Man siger at slægtsforskning kun handler om de døde. Jov - de fleste er døde, men ofte finder du en efterkommer, der er levende, som kan fortælle dig endnu en god historie om din slægt. Det er især historierne, der gør slægtsforskning så spændende, så det er bare med at komme igang, mens der stadig er ældre familiemedlemmer til at fortælle slægtens historier. 

I næste tip "På Jagt efter Historien: Slægtsforskning” kigger vi på kirkebøger og folketællinger.

Hør podcasten om at være ny i Slægtsforskning
https://slaegt.buzzsprout.com/

Materialer
  • Bog

Slægtsforskning for begyndere : kom godt i gang med din slægtsforskning

Af Jørgen Green (2019)
En indføring i slægtsforskning, herunder i brugen af internet, onlinearkiver og Rigsarkivets database
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning for begyndere : kom g...

Af Jørgen Green (2019)
  • Bog

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn

Af Sassa Buregren (1998)
Med en samtale mellem en pige og hendes bedsteforældre som udgangspunkt fortælles om forskning i slægten. Bl.a. om anetavlen, anesedler, stamtræ, slægtsnavne, venindebøger, slægtsbøger, poesibøger, mindesamling, breve, familiebibler og de ældste kilder
Læs mere
  • Bog

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn

Af Sassa Buregren (1998)
  • Bog

Slægtsforskerens ABC : en håndbog for alle som beskæftiger sig med slægtsforskning

Alfabetisk opslagsværk med forklaring på udtryk fra kirkebøger, militære stamruller, retsudskrifter, skiftebøger og andre arkivalier, oplysning om, hvordan man finder de forskellige informationer og reglerne for adgangen hertil, samt hvordan man kommer i gang med sin slægtsforskning. Desuden beskrivelse af en række politiske ...
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskerens ABC : en håndbog for...

  • Bog

Styr på rødderne? : introduktion til slægtsforskning

Lærebog i slægtsforskning der bl.a. introducerer den grundlæggende systematik og hvordan man laver sin egen anetavle, samt oplyser om indsamlingen af data fra biblioteker, arkiver, museer og internettet
Læs mere
  • Bog

Styr på rødderne? : introduktion til ...

  • Bog

Slægtsforskning på nettet

Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning på nettet

  • Bog

DNA og slægtsforskning for begyndere

Introduktion og fif til slægtsforskning ved hjælp af DNA-undersøgelser
Læs mere
  • Bog

DNA og slægtsforskning for begyndere

  • Bog

Slægtsforskning i lægdsruller, søruller og i hærens og søværnets arkiver

Af Jørgen Green (2020)
Hjælp til slægtsforskere og militærhistorisk interesserede til at finde frem til relevante arkivalier i hæren og søværnets arkiver. Endvidere oplysninger om søværnet og hæren fra 1600-tallet og frem til ca. 1930
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning i lægdsruller, sørull...

Af Jørgen Green (2020)
  • Bog

Håndbog i slægtshistorie

Af Hans H. Worsøe (2003)
Læs mere
  • Bog

Håndbog i slægtshistorie

Af Hans H. Worsøe (2003)
  • Bog

Slægtsforskning i ældre kilder

Af Jørgen Markvad (2011)
Indføring for slægtsforskere i brugen af kilder fra før 1787, såsom skifteprotokoller, fæstebreve og jordebøger. Med en guide til, hvor man enten fysisk eller online kan finde disse kilder, ordnet efter alle landets herreder
Læs mere
  • Bog

Slægtsforskning i ældre kilder

Af Jørgen Markvad (2011)
  • Bog

Find din slægt - og gør den levende : håndbog i slægtshistorie

(2013)
Læs mere
  • Bog

Find din slægt - og gør den levende :...

(2013)
  • Bog

Find din familie : slægtens gåder i 1900-tallet

Hjælp til at finde personer og løse slægtsgåder fra 1900-tallet og frem til i dag. Gennemgår kilder og metoder til at lokalisere familie. Med 20 virkelige eksempler på sager som er blevet løst
Læs mere
  • Bog

Find din familie : slægtens gåder i 1...