Ned i rødderne – Gittes digitale sommeranbefaling
Biblioteket bugner af digitale tilbud, der er perfekte på ferien. Her giver kulturformidler Gitte Bergendorff Høstbo sine anbefaling:
Tipoldeforældrene og deres husstand
Et stort nyt projekt, som jeg helt sikkert skal bruge en del af regnvejrsdagene i min sommerferie på, er det nye forskningsprojekt Link-Lives.
Forskere fra Københavns Universitet og Rigsarkivet og Københavns Stadsarkiv har kortlagt danskernes historiske livsforløb i årene 1787-1901 på søgeportalen "Link-Lives".
Projektet åbner op for bedre brug af de danske arkivdata, og på sigt kan det for eksempel betyde, at der kan forskes meget bedre i både arvelige og miljøpåvirkede sygdomsforekomster på tværs af mange generationer.
Du kan også som slægtsforsker få meget mere at vide om dine tipoldeforældres liv og færden. Var de kokkepiger, ammer eller kvinder i traditionelle mandejobs?
Guldgrube for slægtsforskere
I søgningen efter aner er den nye søgeportal "Link-Live" helt fantastisk. Når du søger på en ane, åbner der sig ikke bare én akivalietype op, men flere forskellige arkivaliertyper, hvori din ane er nævnt.
Arkivalietyperne er her i første fase af projektet folketællinger, kirkebøger samt begravelsprotokoller, der kædes sammen til data i arkivalierne.
I øjeblikket er det kun en begrænset mængde livsforløb, der kan ses, men der vil løbende kommer flere og flere data til.
Mange års arbejde
Der ligger mange års arbejde og et stort samarbejde mellem arkiver og hundredevis af frivillige indtastere af de håndskrevne arkivalieoplysningerne bag, så vi kan søge i denne store datamængde og finde oplysninger om vores aner.
Der skal leges
"Link-Live" er i hvert fald en base, jeg skal have leget med i min sommerferie. Og blot mens jeg skrev denne lille tekst, tjekkede jeg min tipoldemor Karen Marie og fandt data, jeg ikke havde om hende – så sommerferien må gerne begynde nu, så jeg kan komme i gang med at søge.
Vil du selv slægtsforske?
Har du selv lyst til at prøve kræfter med din slægt, så er det bare om at gå i gang. Du kan holde øje med Herlev Biblioteks efterårsprogram, der lanceres den 3. september 2022. Her vil der være nogle arkivdage på Herlev Lokalarkiv, hvor jeg vil hjælpe med at finde aner eller andet i din slægtsforskning.
Der vil også blive gennemgået nogle databaser, der er rigtig gode at bruge som både ny eller garvet slægtsforsker. Så kig forbi Herlev Lokalarkiv i efteråret.
I mellemtiden kan du låne bøger om slægtsforskning på Herlev Bibliotek, så du kan komme godt i gang med eller videre i din forskning.
Rigtig god jagt og god sommer.