Krimiserier
Jesper Stein Axel Steen-serien
Som tidligere kriminalreporter har forfatteren et indgående kendskab til Københavns kriminelle underverden, som her skildres uden filter. Som så ofte set har hovedpersonen både problemer med et misbrug og med sine overordnede i politikorpset. Serien er et godt eksempel på, at krimigenren helt oplagt giver plads til aktuel samfundsdebat.
Jakob Melander - Lars Winkler-serien
Endnu en i serien af solide Københavnerpolitikrimier om en strømer med rod i privatlivet. Det, der adskiller Melander fra mange andre, er hans stærke, sansemættede sprog. Der er tale om bestialske forbrydelser og noget udpenslede beskrivelser, så det skal man kunne klare
Katrine Engberg - Jeppe Kørner og Anette Werner-serien
Københavner-krimier i den lidt blødere ende, hvor vi også hører en del om de to politifolks privatliv, ligesom den ældre forfatter Esther og hendes logerende er hyggelige bekendtskaber som gennemgående bipersoner. Der er tale om velresearchede plots med en passende spændingskurve.
Christian Frost - Erik Otto Falster og Lars Hede-serien
En glimrende og måske lidt overset serie, hvor der heldigvis er lovet hele ti bind. Den starter med, at en række bestialske forbrydelser tilsyneladende er sat op for at bringe politimanden Erik Falster i fedtefadet. De næste to bind bringer emner som terrorisme og pædofili i spil i intelligente plots, hvor alt det barske blødes op af små glimt af humor.
Michael Katz Krefeld - Thomas Ravnsholdt-serien
Man kan ikke undgå at komme til at holde af den tidligere politimand kaldet ”Ravn”, der efter mordet på sin kone har måttet trække sig fra korpset og nu arbejder som privatdetektiv med base på husbåden i Christianshavns Kanal - i selskab med sin bulldog Møffe og et galleri af farverige bipersoner. Mens han opklarer den ene sag efter den anden, løber det stadig uopklarede mord på konen som en rød tråd gennem bøgerne
Jeanette Øbro Gerlow - Katrine Wraa-serien
Første bind i serien vandt i sin tid en krimikonkurrence på Politikens Forlag. Hovedpersonen er profileringsekspert, hvorfor der naturligt bliver lagt vægt på de psykologiske aspekter i forbrydelsen. Forfatterparret lagde ud med en ret traditionel femi-krimi men skriver sig op, og seneste bind i serien beskæftiger sig med emnet selvtægt
Steffen Jacobsen - Sander og Jensen-serien
Denne forfatter er for dem, der kan lide det hårdkogte! Serien starter fuldstændig forrygende, men den seneste bog er desværre lidt slap. Generelt er det dog gedigen spændingslitteratur af internationalt tilsnit, hvor makkerparret, en eksklusiv privatdetektiv og en politiassistent, fungerer godt
Dennis Jürgensen - Roland Triel-serien
Denne serie skal faktisk læses som én sammenhængende historie, hvor sandheden om mordet på Roland Triels kone på Myntevænget 19 langsomt afdækkes, sideløbende med opklaringen af flere andre forbrydelser. Den karismatiske mordefterforsker bliver hver gang personligt involveret i sagerne, der er barske og noget vidtløftige. Karakteristisk for serien er derudover den humor, der især kommer til udtryk gennem karikerede bipersoner.
A.J. Kazinski - Niels Bentzon-serien
For de læsere, der kan tolerere introduktionen af overnaturlige elementer, er der her en rigtig fin serie, hvor spænding og filosofiske overvejelser går op i en højere enhed. Vi kommer helt ind under huden på Bentzon, der arbejder som gidselforhandler, og hans kone, astrofysikeren Hannah Lund.
Lars Kjædegaard - Anita Hvid og Thor Belling-serien
Senest udkomne bog er faktisk en prequel til hele serien, hvor vi følger to politifolk fra det, der oprindeligt hed Rejseholdet. På den måde kommer vi rundt i hele Danmark i realistisk skildrede kriminalsager og med almindeligt, solidt politiarbejde. Anita og Thors private forhold udvikler sig undervejs, og de udsættes også personligt for dramatiske oplevelser.
Thomas Rydahl - Erhard Jørgensen-serien
Bagsiden af kulisserne på turistparadiset De Kanariske Øer bliver udstillet i dette stærke portræt af en enspænder – klaverstemmeren og taxachaufføren Erhard, der er stukket af fra Danmark og nu hutler sig igennem på Fuerteventura. Hans idelige trang til at blande sig og stå på de svages side bringer ham konstant på kant med den lokale mafia
Arne Dahl - Berger & Blom-serien
En meget stærk svensk krimistemme giver nu liv til en række thrillere på internationalt niveau. Politimanden Sam må for at rense sig selv gå undercover med Säpo-agenten Molly. Det hele er vanvittigt indviklet, overraskende og stærkt underholdende!
Håkan Nesser - Barbarotti-serien
Langsomt fremadskridende og med vægt på de psykologiske skildringer er denne serie velegnet for de læsere, der ellers ikke læser krimier. Jeg er meget glad for hovedpersonen, der har sit eget lille væddemål kørende med Vorherre, om hvorvidt han eksisterer – sidstnævnte altså. Efter at have taget afsked med Barbarotti genopstod han heldigvis i endnu et bind, hvor han forenes med forfatterens tidligere hovedperson Van Veteren. Et must for feinschmeckere!
Mads Peter Nordbo - Matthew Cave og Tupaarnaq-serien
Selvfølgelig er det oplagt at bruge Grønland med barsk natur, sociale problemer og inciterende folketro som bagtæppe for en krimiserie. De to hovedpersoner – en undersøgende journalist med traumer i bagagen og en lokal kvinde – optræder som det grønlandske svar på Blomkvist og Salander.
Camilla Grebe
En af de allerbedste svenske krimiforfattere har tidligere skrevet sammen med sin søster, men står nu sikkert på egne ben. Kollektivromanerne følger en gruppe politifolk, der skiftes til at stå forrest i billedet. Jeg holder især af psykologen Hanne, der kæmper for at skjule, at hun er ved at blive dement. Forfatteren tager meget sobert og nuanceret aktuelle problemer som indvandring op i skildringen af opklaringsarbejdet.
Stefan Arnhem - Fabian Risk-serien
Forfatteren har arbejdet som manuskriptforfatter til TV-krimier, og også her i bøgerne bruger han en nærmest filmisk klippeteknik til at konstruere en rasende spændende historie. Her er seriemordere, private hævntogter og mange herligt kulørte handlingstråde, der skal bindes sammen.
Lars Kepler - Joona Linna-serien
Forfatterparret skriver under pseudonym og har også en baggrund som manuskriptforfattere. Deres hovedperson er en af de dygtige, men ensomme ulve i politikorpset, der selv kommer i klemme. Voldsomt dramatiske, blodige og nervesønderrivende spændende er bøgerne og ikke til at lægge fra sig, når man først er gået i gang.
Sofie Sarenbrant - Emma Sköld-serien
Femi-krimien er en ofte udskældt genre, men kan være ganske vellykket, når det som her lykkes at finde den rette balance i skildringen af såvel opklaringsarbejde som privatliv. I seriens seneste bind er Emma lige vendt tilbage til arbejdet efter endt barselsorlov og er ret presset som enlig mor til to. Samtidig må hun arbejde om kap med tiden i en sag om en række selvmord og nogle forsvundne personer.
Cilla Börjlind - Rönning og Stilton-serien
I deres krimier lægger det svenske forfatterpar – traditionen tro – lige så stor vægt på beskrivelsen af aktuelle samfundsproblemer og personernes indbyrdes relationer som på opklaringen af selve forbrydelsen. Men det sker helt uden at give køb på spændingen, øger blot bøgernes relevans og giver stof til eftertanke. 1. Springflod (2011) 2. Den tredje stemme (2014) 3. Sort morgen (2015) 4. Sov du lille (2017) 5. Koldbrand (2019
Kristina Ohlsson - Martin Brenner-serien
Tro endelig ikke, at alle kvindelige svenske krimiforfattere skriver femi-krimier. Her er en åndeløst spændende thriller-serie, hvor de to første bind skal læses ud i ét stræk. Strafferetsadvokaten Martin siger ja til en sag, der dels bringer ham til USA, dels medfører at han selv bliver anklaget for dobbeltmord. 1. Lotus blues (2015) 2. Mios blues (2016) 3. Den der banker på (2020
Elly Griffiths - Ruth Galloway-serien
Arkæologen Ruth er ganske vist både 40 og fed, men langt fra færdig. Hun bor med sine to katte i udkanten af saltmarsken i Norfolk og arbejder på det lokale universitet. Hun tilkaldes, når politiet får brug for sagkundskab til at undersøge knoglefund, og på den måde lærer hun den gifte politimand Nelson at kende – og det er kun ét af de mange problemer, hun får rodet sig ud i.
Robert Gailbraith - Cormoran Strike-serien
Harry Potters ”mor” skriver nu krimier under pseudonym. Krigsveteranen Cormoran driver en beskeden privatdetektivbiks og ansætter den rødhårede Robin som sekretær. Sammen opklarer de forbrydelser i den engelske overklasse. Dejligt nuancerede personbeskrivelser og et skarpt blik for klassemarkører gør det til en udsøgt oplevelse for den tålmodige læser.
Linda Castillo - Kate Burkholder-serien
Ikke siden filmen ”Vidnet” med Harrison Ford har vi fået et tilsvarende indblik i det ellers så lukkede Amish-samfund. Den unge politichef Kate er selv opdraget i trossamfundet, men er nu frafalden. Hun udnytter sin baggrund i opklaringen af familietragedier og andre grusomme mord i lokalområdet – samtidig med at hun bærer rundt på sin helt egen forfærdelige hemmelighed…
Yrsa Sigurðardóttir - Huldar og Freyja-serien
Man får et godt indblik i det moderne Island, hvor børneforsorgsmedarbejderen Freyja hjælper politiet i sager, hvor der er børn involveret – og det er jo oftest de værste at håndtere. Politimanden Huldar har et problematisk forhold til sin kvindelige chef, og samtidig er han ikke uinteresseret i Freyja. Selve politiarbejdet er dog det, der lægges mest vægt på. 1. DNA (2016) 2. Hævn (2017) 3. Tilgivelse (2018) 4. Vold (2019) 5. Dukken (2020)