Årets bedste tegneserier – Pingprisen 2020
Pingprisen, der blev uddelt lørdag den 31. oktober, består af seks kategorier og en ærespris. Jeg har i denne artikel valgt at fokusere på de kategorier, der kredser om tegneserier, du kan støde på på biblioteket.
Derfor vil jeg ikke fokusere på nettegneserier, bladtegnere og æresprisen, men er du nysgerrig på dem, kan du se alle de nominerede her og alle vinderne her.
Vi har samlet størstedelen af årets Pingvindere og -nominerede i en udstilling i Demoteket, så kom forbi og lån de bedste af årets tegneserieudgivelser.
På Pingprisens hjemmeside kan du læse mere om hver enkelt nomineret og se tidligere vindere, som vi også har en del af i vores tegneseriesamling.
Bedste danske tegneserie:
Lars Kramhøft: "Noget frygteligt er altid lige ved at ske"
"Noget frygteligt..." er en meget personlig og modig fortælling, der blandt andet handler om depression, angst og moderne manderoller.
Hovedpersonen har svært ved at finde sig til rette i sit liv og søger mening flere forskellige (uheldige) steder.
Kramhøft er hudløst ærlig, og selvom hovedpersonen ikke altid fremstår lige sympatisk, så forstår man ham dog.
Det er en meget velfortjent vinder, der både er underholdende og efterlader læseren med stof til eftertanke.
Bedste internationale tegneserie på dansk:
Gipi: "Børnenes Jord"
"Om de grunde og motiver som var årsag til enden, kunne man have skrevet hele kapitler i historiebøgerne. Men efter enden blev der ikke skrevet nogen bøger."
Dét citat åbner "Børnenes Jord", og så er stemningen ligesom sat: Vi er i en postapokalyptisk fremtid, og det er en af de grummeste, jeg er stødt på.
Bogen giver ikke mange svar på ens spørgsmål, men det golde og brutale univers tillader læseren at komme helt ind på livet af menneskeheden. På godt og i særdeleshed også ondt.
Bedste børne-/ungdomstegneserie:
Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi: "Mira 3: #kreaklubben, #familie, #kys"
Mira-bøgerne handler om meget af det, der fylder i hverdagen hos mange tweens og teenagere: Venskaber, kæresterier og familie.
I dette tredje bind i serien laver Mira og vennerne en kreaklub, og Mira bakser med at finde sig til rette hos sin far.
Hvis man er interesseret i historierne om Mira, men synes tegneserien er en stor mundfuld, så har vi også et par letlæste bøger i serien.
Vi har sågar også en udgave, hvor man selv er med til at styre handlingen.
Bedste danske debut:
Patrick Steptoe: "Repulsive attraction"
Denne titel var simpelthen gået under radaren hos os, men vi har skyndt os at bestille et eksemplar, for den er herlig!
Æstetikken er som taget ud af en plakat for en psykedelisk rockkoncert, og indholdet udstiller rovkapitalismens konsekvenser gennem et rammende billedsprog.
Det er ofte arbejderen, der er i fokus, men vi får også blandt andet direktørens, eventyrerens og endda en slags hjemløs tis-Hulks liv skildret gennem denne næsten ordløse, syrede antologi.