Kirsten Thorup anbefaler
Orhan Pamuk: Dette fremmede i mig
"Dette fremmede i mig" er den tyrkiske forfatter Orhan Pamuks seneste roman, der netop er oversat til dansk. Hovedpersonen rejser fra Anatolien til Istanbul, hvor han slår sig ned som gadesælger. I første omgang sammen med sin far. Senere gifter han sig med en pige fra landsbyen og tager hende med tilbage til Istanbul. Hovedpersonens historie og livsskæbne over flere årtier er knyttet tæt sammen med Tyrkiets udvikling fra 50´erne og frem til idag. Romanen udfolder den universelle historie om mennesker, der bryder op og flytter fra landbyen til storbyen for at forbedre familiens livsvilkår.
Elsa Morante: Historien
Elsa Morantes roman "Historien" er en moderne klassiker fra 70'erne, nærmere bestemt 1973. Romanen foregår under Anden Verdenskrig i og omkring Rom. Krigen er set fra civilbefolkningens perspektiv. Enken Ida og hendes to sønner er fortællingens hovedpersoner. Den lille families boligkvarter bliver udbombet og de må slå sig ned i en flygtningelejr uden for Rom. Det er en roman med et stort persongalleri og et vidt forgrenet handlingsmønster. En anti-krigsroman med en dybtgående skildring af menneskers eksistensvilkår i ekstreme livssituationer. En af mine yndlingsromaner.
Hør Kirsten Thorup genfortælle Elsa Morantes "Historien" i P1s program "Klassikere Genfortalt" på dette link.
Claus Handberg: Vore mødre dør
En digtsamling der skildrer tabet af moren og dermed ruller et konfliktfyldt familiedrama op. Gribende og ægte. Almen og genkendelig. Digtsamlingen er nomineret til Montana Prisen, der uddeles i januar 2017, og hvor Kirsten Thorups seneste roman "Erindring om kærligheden" også er nomineret. (Bogen er stadig undervejs på Herlev Bibliotek, så linket herunder er til Handbergs forrige digtsamling "Tak for mørket, far" - der bestemt også er værd at læse)
Ring mig op når du læser dette.